Het einde van het flashtijdperkAl vanaf het begin weigerde Apple Flashcontent toe te staan op IOS apparaten. Later volgde ook Android door deze bestanden niet langer te ondersteunen. Sinds 1 september 2015 is nu ook de meest gebruikte browser voor desktops, Google Chrome, gestopt met het automatisch afspelen van Flashcontent. Flash wordt al jaren gezien als één van de belangrijkste veiligheidsrisico's op internet. Bovendien is de browserplugin Flashplayer erg zwaar voor de processor, waardoor de accu van de laptop er snel op leegloopt. Allemaal redenen waarom de meeste kenners het erover eens zijn dat het weren van Flashcontent een geweldige ontwikkeling is. 

Maar wat heeft Flash ons allemaal gebracht? Sinds de jaren negentig toen Flash nog de naam Macromedia droeg, heeft het geleid tot een ware revolutie op het gebied van 'rich media content'. Voordat de Flashplayer was ontwikkeld, was het haast onmogelijk om zonder kennis van programmeren iets met bewegend beeld of interactiviteit op het internet te doen. Het was Flash die het voor het eerst mogelijk maakte animaties te maken die soepel online te streamen waren en er op elke PC hetzelfde uitzagen. Het internet werd daardoor ineens overspoeld met creativiteit. Opeens was het kinderspel geworden om complete interactieve spellen te maken. Ook het afspelen van video’s en daarmee ook het succes van YouTube, grotendeels toe te schrijven aan Flash. Wat maar weinig mensen weten, is dat zelfs nu nog veel IOS en Android apps met Adobe Flash worden gemaakt. Ook voor display advertenties op internet was Flash een uitstekend middel om rijke content toe te voegen aan banners.

Ondanks alles wat Flash heeft gebracht, is het wegvallen van Flash ondersteuning geen slecht nieuws. Er is namelijk een prima alternatief gekomen met de introductie van HTML5, waarvan de mogelijkheden net zo uitgebreid zijn, maar dan zonder de nadelen. Bestaande Flashcontent kan vaak probleemloos worden geconverteerd in HTML5. Door dit te doen blijft de content voor iedereen zichtbaar. Wij van de Webcontentfabriek maken banners en interactieve content in HTML5, zodat we jouw boodschap altijd op de beste manier tonen, ongeacht het device of browser waarop het wordt bekeken.

« Terug
Media
  • Webcontentfabriek - blog HTML5.png