Explanimations - Je gaat het pas zien als je het doorhebt

Johan Cruijff is naast zijn voetbalprestaties beroemd om zijn bijzondere uitspraken. En of je het nu geniaal of onnavolgbaar vindt, het zet je aan tot nadenken. Soms valt het kwartje, soms niet. Wat is er nu eigenlijk voor nodig om het spreekwoordelijke kwartje te laten vallen? Om Johan Cruijff te begrijpen is handig om iets van voetbal te weten, maar niet altijd noodzakelijk.

Het is en blijft een kunst om iets op een begrijpelijke manier uit te leggen. Bij een apparaat levert een fabrikant vaak een uitgebreide gebruiksaanwijzingen, maar ze worden meestal pas bekeken als er iets niet werkt of wanneer iets niet lukt. Eerst zelf proberen of er vanuit gaan dat je het wel weet. Het boekje met de gebruiksaanwijzing als vangnet in het trial-and-error traject.

Of het nu over een denkbeeld, een idee of een strategie gaat, organisaties hebben vaak ook veel uit te leggen. Het zou fijn zijn als iedereen aan een half woord genoeg heeft, maar de praktijk blijkt weerbarstiger. Een reden waarom geanimeerde tutorials op een videoplatform als YouTube zo leuk en nuttig zijn. Uitleg in een filmpje of animatie. Met 3D animatie is het mogelijk om een object in losse onderdelen uit elkaar te laten vliegen en zo gedetailleerd de werking van iets te laten zien. Voice-over stem en beelden versterken elkaar. En als je het dan nog niet snapt, kun je ‘m altijd tussentijds even pauzeren of een stukje opnieuw bekijken.

De vakmensen noemen ze explanimations, in het Nederlands uitleganimaties. Bijzonder is dat ze voor vrijwel elk uitlegdoel geschikt zijn. Of je nu voor de klas staat of leiding geeft aan een groot concern, explanimation kunnen enorm helpen om iets uit te leggen of te verkopen. Juist door iets voor te doen of het beeld te schetsen kan een half woord genoeg zijn. En met inzet van humor en beeldspraak, is het ook mogelijk abstracte onderwerpen inzichtelijk te maken.

Johan Cruijff wist het al: “Ervaring die je niet in woorden kunt uitdrukken, doe je op door te spelen en door af te kijken van mensen die er al eerder geweest zijn.” Tja, je gaat het pas zien als je het doorhebt. Da’s logisch!

« Terug